Aansteller?

Tijdens de week van de hoogbegaafdheid zal ik de komende dagen elke dag een kenmerk van hoogbegaafd zijn kort uitlichten.

Eerder schreef ik over “autonoom” en “rechtvaardig”.

Vandaag vertel ik meer over het kenmerk “gevoelig”.

Gevoelig

De emotionele binnenwereld van hoogbegaafden is rijk geschakeerd. In de hoogbegaafde woelen altijd zeer veel emoties rond en die emoties zijn zeer kleurrijk en intens.

Daarnaast kun je gevoelig zijn voor sfeer, labeltjes/naadjes in kleding. Je kunt je druk maken om dingen die voor een ander klein lijken.

De gevoeligheid kan leiden tot angsten. Het maakt dat de hoogbegaafde zich sneller bang of ongerust kan voelen t.o.v. zijn omgeving.

Het kleinste beetje kritiek, een onbedoeld misverstand of een onschuldig grapje kan al snel een samenwerking of vriendschap op het spel zetten.

Doordat alles intens wordt ervaren kan een hoogbegaafde nogal emotioneel op iets reageren. Vaak wordt dit als aanstellen gezien. Je hoort dan ook vaak de zin: “Stel je niet zo aan.”

Het is ook door deze gevoeligheid en het rechtvaardigheidsgevoel waardoor onder volwassenen nog vaak het vooroordeel leeft dat hoogbegaafde kinderen sociaal emotioneel achterlopen op hun leeftijdsgenoten. Immers, ze kunnen intens reageren wanneer er in hun ogen onrechtvaardig wordt gehandeld.

Morgen vertel ik wat meer over het kenmerk “kritisch”.